Under en lunchträff på Karlstads teknikcenter den 27 mars fick vi och flera kvinnliga studenter möjligheten att lära känna Camilla Gresdahl. Hon arbetar idag som produktionsledare på Norma och har 20 år i arbetslivet i ryggsäcken, men vägen till den roll hon har idag har inte varit spikrak.
– Jag uppmanar alla att våga tacka ja till de utmaningar som erbjuds, om det så är i yrkeslivet eller privat. Jag har alltid ett inre samtal med mig själv där jag ifrågasätter om jag vågar och om jag har rätt egenskaper, men det slutar alltid i ett ja. Det går alltid att ångra sig, men det är viktigt att tro på sig själv och förmågan att lyckas, säger Camilla Gresdahl.
Vägen från konditor till produktionsledare
Att bli produktionsledare var ingen självklarhet för Camilla. På gymnasiet läste hon till konditor och efter att ha varit utbränd fick hon upp ögonen för industrin. En praktikplats genom arbetsmarknadsutbildningen på Lernia ledde en dag senare till en anställning på Volvo Construction Equipment.
– Jag har aldrig vetat vad jag vill bli när jag blir stor, men har hittat min väg där jag är idag genom att vara nyfiken. Jag har testat flera olika utbildningar och de val jag har gjort har lett mig till den jag är och det jag gör idag, säger Camilla.
Efter en tid som montör på Volvo CE testade Camilla drömmen att utbilda sig till marinbiolog. En dröm som inte riktigt var som hon hade tänkt sig, men som blivit en erfarenhet hon bär med sig i ryggsäcken. Därefter återgick hon till Volvo CE där hon gick från montör till prototypmontör. Med ytterligare en utbildning som lastbilsmekaniker i bagaget arbetade hon sig upp från gruppledare, teamledare och därefter till produktionsledare.
– De val jag har gjort i arbetslivet har jag burit med mig i min ryggsäck och plockat upp de pusselbitarna och erfarenheterna som varit relevant för min aktuella roll, säger Camilla.
Efter en tid sökte hon sedan tjänsten som produktionsledare på Norma, där hon nu arbetar sedan fyra år tillbaka. Norma startades för ungefär 120 år sedan i Åmotfors i Värmland och har idag cirka 240 anställda.
Kvinna i industrin
När Camilla valde yrkesväg på gymnasiet fanns industrin inte ens med på kartan. Som kvinna skulle man då arbeta med livsmedel, handel eller omsorg. På Norma där Camilla arbetar i dagsläget har det skett en markant skillnad i sättet att rekrytera en bred arbetskraft. Det hårda arbetsklimatet som fanns förut inom industrin, är inte längre okej.
– Mycket har förändrats sen jag påbörjade min yrkesresa och ledningsgruppen hos oss på Norma består idag av lika många män som kvinnor. Tyvärr har verkligheten inte alltid sett ut så och i början av min karriär fick vi kvinnor arbeta hårdare för att bevisa att vi förtjänade våra positioner, säger Camilla.
Att lyfta och leda andra människor
Under sina snart åtta år som produktionsledare tror Camilla på att lyfta människor genom deras engagemang, men ser också den största utmaningen som ledare att bemöta alla medarbetare på deras villkor.
– Det roligaste med att vara ledare är att se människor runt omkring mig utvecklas. Att följa medarbetarnas personliga utveckling och att vara en del av den, genom att vara med och skapa förutsättningar, säger Camilla.
Lunchträff för att lyfta kvinnliga förebilder
Lunchträffen på Karlstads teknikcenter är en del av projektet Grön industriväxt och finansieras av Interreg Sverige – Norge. Det är ett gränsöverskridande samarbete mellan industriklustren 7sterke i Innlandet fylke och IUC Värmland.

