Hållbart lexikon för industrin

En hållbar utveckling skapar affärsnytta och konkurrenskraft. I tider av ökade krav från kunder och myndigheter blir det då allt viktigare för industriföretagen att hänga med i utvecklingen och hålla reda på fakta. Med detta lilla lexikon vill vi råda bot på en del av begreppsförvirringen och bidra till större insikt i er egen hållbara omställning.

Agenda 2030 – De globala målen

Globala målen är den mest ambitiösa agendan för hållbar utveckling som världens länder någonsin antagit och finns till för att uppnå fyra viktiga saker till år 2030: 1. Att avskaffa extrem fattigdom. 2. Att minska ojämlikheter och orättvisor i världen. 3. Att främja fred och rättvisa. 4. Att lösa klimatkrisen. Genom Globala målen för hållbar utveckling kan det här bli verklighet.

Cirkulär ekonomi

En stor del av världens produkter har designats med tanke på produktion, användning och kassering (linjär ekonomi), vilket tömmer planetens resurser. Med en Cirkulär ekonomi sluter man materialflödesslingan i hela det ekonomiska systemet via nya affärsmodellstrategier för att minimera resursinmatning, avfall, utsläpp och energiförbrukning med en strävan att hålla produkter och material i en oändlig livslängd och värde. Illustrationen nedan beskriver den cirkulära principen på ett enkelt sätt.

Cirkulär modell. Klicka för att förstora.

Energieffektivisering

När energi används smartare så att vi med mindre energi får ut samma nytta som tidigare, till exempel ledlampa i stället för glödlampa eller att använda bergvärme istället för direktel för uppvärmning i byggnader.

EU:s taxonomi

Syftet med EU:s taxonomi är att hjälpa investerare att identifiera och jämföra miljömässigt hållbara investeringar genom ett gemensamt klassificeringssystem för miljömässigt hållbara ekonomiska verksamheter. Taxonomin är ett viktigt verktyg för att nå EU:s klimatmål och målsättningarna inom EU:s gröna tillväxtstrategi, den gröna given.

Förnybara energikällor

Energikällor som återbildas och därför inte tar slut. Alla förnybara energislag får ursprungligen sin energi från solen. Exempel på förnybara energikällor är vattenkraft, solenergi, vindkraft, vågkraft och biobränslen.

Global uppvärmning

Uppvärmning av jordens atmosfär och hav som huvudsakligen orsakas av människans utsläpp av växthusgaser. Den globala
uppvärmningen beror på förstärkningen av den naturliga växthuseffekten. (Se även Klimatförändring).

Greenwashing

När miljöskadliga verksamheter försöker dölja eller motverka en negativ bild av sig själva genom bland annat marknadsföring och ansträngningar att skapa en falsk bild av att de är miljömedvetna.

Hållbar konsumtion

Hållbar konsumtion innebär inte bara miljöfördelar utan även sociala och ekonomiska fördelar såsom ökad konkurrenskraft, tillväxt på såväl den lokala som globala marknaden, ökad sysselsättning, förbättrad hälsa och minskad fattigdom. Omställning till en hållbar konsumtion och produktion av varor är en nödvändighet för att minska vår negativa påverkan på klimat, miljö och människors hälsa. (Se även Hållbar utveckling)

Hållbar utveckling

Hållbar utveckling tillfredsställer dagens samhällsbehov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillfredsställa sina behov. En hållbar utveckling bygger på tre dimensioner: Den Sociala, Miljön och Ekonomin. De globala målen innefattar alla tre dimensioner. (Se även Hållbar konsumtion)

Hållbarhetsrapportering

Företag som uppfyller två eller alla tre av följande villkor, under båda de två senaste räkenskapsåren, ska upprätta en hållbarhetsrapport: 1. Medelantalet anställda har varit mer än 250 personer. 2. Den redovisade balansomslutningen har varit mer än 175 miljoner kronor. 3. Den redovisade nettoomsättningen har varit mer än 350 miljoner kronor.

Koldioxidneutralitet

Koldioxidneutralitet innebär att det finns balans mellan utsläppen av koldioxid och absorbering av koldioxid från atmosfären till koldioxidsänkor (ex skog och hav). För att uppnå nettoutsläpp som är noll måste de globala utsläppen av växthusgaser vägas upp av att motsvarande mängd kol binds upp.

Klimatförändring

Förändringar av klimatet över tid. Klimatförändringar har alltid skett naturligt, till exempel genom vulkanutbrott eller ändringar i jordens omlopp kring solen. Klimatet har dock aldrig ändrats så snabbt som i dag, vilket beror på människans förbränning av fossil energi.

Koldioxid (CO2)

En växthusgas som bildas vid förbränning eller förmultning och som tas upp vid fotosyntes. När vi förbränner fossila bränslen ökar halten koldioxid i atmosfären, vilket leder till global uppvärmning.

Livscykelanalys

En metod för att beskriva varors miljöpåverkan. Ofta görs livscykelanalyser från vaggan till graven, vilket betyder att analysen börjar då råvarorna utvinns ur naturen och slutar när varan hanteras som avfall.

Tippingpoints

Klimatsystemet innehåller en rad självförstärkande processer som kan utgöra så kallade ”tipping points” där delar av systemet byter karaktär. Exempelvis innebär avsmältningen av den arktiska tundran stora utsläpp av växthusgaser, framför allt metangas, som legat infrusna i permafrosten och därmed risk för enorma utsläpp från dessa källor, vilket leder till ytterligare uppvärmning.

Utsläppsrätt

En utsläppsrätt ger den som äger den rätt att släppa ut ett ton koldioxid. Verksamheter kan köpa och sälja utsläppsrätter på en marknad. Antalet utsläppsrätter som får finnas bestäms av politiker. Används till exempel inom EU.

Växthusgaser

Växthusgaser hindrar mycket av den värme-strålning som är på väg att lämna jorden och skickar tillbaka den mot jord- ytan. Koldioxid, metan, lustgas och vattenånga är exempel på växthusgaser. Utöver dessa naturligt förekommande gaser finns även konstgjorda växthusgaser innehållande fluor eller brom, dessa används ofta som kylmedier.

Källor NSF-Naturskyddsföreningen, Regeringskansliet,
KTH, Agenda2030