Framtidens kompetens i fokus – så stärker vi industrin

Värmlands och Kongsvingerområdets industriföretag står inför utmaningar när det gäller att säkra rätt kompetens för framtiden. Som en del av projektet Grön industriväxt har IUC Stål & Verkstad och 7sterke tagit viktiga steg för att kartlägga och förstå de behov som industrin har, både idag och framöver. Med intervjuer, workshops och nya insikter har vi nu en tydligare bild av vilka färdigheter och strategier som krävs för att möta framtidens krav.

Vad vi har gjort – Ett djupdyk i industrins verklighet

Genom åtta intervjuer med ingenjörer från både Sverige och Norge har vi fångat upp tankar och erfarenheter från personer med varierande bakgrund – från nyutexaminerade till de med 40 års erfarenhet. Intervjuerna gav oss en inblick i vilka tekniska och mjuka färdigheter som är mest efterfrågade, hur företagen arbetar med livslångt lärande och vilka utmaningar de står inför.

Vi har också genomfört en workshop där representanter från sex företag deltog. Här diskuterades hur kunskapsdelning sker internt och hur kompetensutveckling kan stärkas för att nå längre än den samlade kunskap som redan finns i organisationerna.

Resultaten – Nycklar till framtidens kompetensbehov

Det är tydligt att både tekniska och mjuka färdigheter spelar en avgörande roll:

  • Teknologiska färdigheter: Klassiska ingenjörskunskaper är fortsatt viktiga, men dessa behöver kompletteras med kompetens inom AI, dataanalys och programmering. Förmågan att fatta datadrivna beslut blir en alltmer kritisk del av ingenjörsrollen.
  • Mjuka färdigheter: Kommunikation, nätverkande och ledarskap är avgörande. Att kunna förklara komplexa problem, motivera team och stödja lärande i organisationen är lika viktigt som teknisk expertis.
  • Livslångt lärande: Kollegor är den främsta källan för kunskap, särskilt vid samarbete över avdelningar. Internet, särskilt Youtube, används också flitigt både för lärande och inspiration. Företag erbjuder ofta utbildningar, men tiden och resurserna för detta kan vara begränsade.

En viktig insikt är att många företag har en utmaning i att hantera pensioneringar och att säkerställa att värdefull kompetens inte går förlorad.

Nästa steg – Från insikt till handling

Nu går vi vidare med att presentera resultaten för akademierna på båda sidor om gränsen. Målet är att skapa flexibla och långsiktiga möjligheter för kompetensutveckling som stärker industrin i båda regionerna.

Genom detta arbete bygger vi en stabil grund för framtidens ingenjörskunnande – och banar väg för en grön och hållbar industriväxt i Värmland och Innlandet fylke.


Projektet Grön industriväxt är finansierat av Interreg Sverige – Norge, Region Värmland och Innlandet fylkeskommune. Genom ett gränsöverskridande samarbete mellan IUC Stål & Verkstad i Värmland och 7sterke i Innlandet fylke arbetar vi för att kartlägga framtidens kompetensbehov.

Logo Interreg Sverige - Norge
Dela:
Tillbaka