Wetterskogs ställer om och gör förkläden och liksäckar under krisen

NWT PUBLICERAD:

Vården skriker efter förkläden och liksäckar. Wetterskogs i Karlstad ställde om, köpte maskiner och kör skift dygnet runt för att möta behoven.

– Vi har fått så mycket ordrar att vi inte vet hur vi ska producera, säger ägaren Björn Segerdahl.
I över 50 år har Wetterskogs tillverkat allt från båtkapell och draperier till solskydd, blåsor i uppblåsbara flytvästar och innerslangar till sjukhustält. Tidigt under coronakrisen fick Claes Hugne på företaget idén om tillverka skydd till sjukvården.

– Vi är ju redan i branschen. Så jag började rita på förkläden i datorn direkt och skar ut prototyper i vår skärmaskin, säger Björn Segerdahl, ägare till Wetterskogs.

Ett företag nappade direkt och ville få igång tillverkningen. Sen dröjde det inte länge innan Södersjukhuset i Stockholm (SÖS) hörde av sig.

– De ringde 19.35 en fredagskväll och berättade om paniken och att vi behövde börja producera på en gång. Vi fick ett förkläde av dem som mall. Det var så smart gjort att jag inte kunde sova på två nätter. Jag var arg för att jag själv inte kommit på lösningen – den var så enkel, säger Björn Segerdahl.

”Alla vill ha”

Förklädet ritades av i datorn, en mängd stark plastfolie beställdes och sen började ordrarna strömma in.

– Jag är alldeles knäsvag. Alla vill ha. Vi har fått så mycket ordrar att vi inte vet hur vi ska producera. Bara Norrbotten har lagt en order på 200 000 förkläden. Och nu har Socialstyrelsen och begravningsentreprenörer frågat om vi kan göra liksäckar. Så nu är vi i den branschen också.


Björn Segerdahl testar och visar upp ett färdigt förkläde.
FOTO: FREDRIK KARLSSON

Björn Segerdahl såg snabbt till att köpa in fyra nya maskiner. De fem anställda på Wetterskogs ringde runt bland släkt och vänner för att hitta extra personal som kunde täcka upp när företaget gick från dagjobb måndag till fredag till treskift dygnet runt.

– Det är helt uppskruvat i Stockholm. I helgen är vi en person kort, så SÖS skickar någon som kan täcka upp och jobba. Och vi håller på att lägga ut skärjobb på ett annat företag för att vi själva inte hinner med.

Överhettning

Tillverkningen kom igång på allvar i onsdags. När NWT besöker lokalerna på Örsholmen i Karlstad under fredagen ligger tusen förkläden klara på en pall, redo att hämtas upp av SÖS med taxi. Wetterskogs räknar med att få ihop 2200 förkläden per dygn under de närmaste månaderna.

– Vi tjänar inte så mycket på det här, men vi gör det för en god sak. Omsättningen kommer ju öka så klart. Vi skulle behöva producera 67 000 förkläder per dygn. Det är vad de gör av med i Stockholm, säger Björn Segerdahl.

Hur länge räknar ni med att jobba under högtryck?

– Jag hörde rykten om att det kan se ut så här i fem månader till. Men den här överhettningen är nog bara några månader. Man tror väl att det här har sin kulmen i slutet av maj. Nu gäller det att vara extra försiktig och inte bli sjuk själv. Vi låser dörrarna här så ingen kommer in utöver personalen.

Plastbranschen såg väl ganska mörk ut nyss?

– Ja, skatten på plastpåsar har ju höjts väldigt mycket bland annat. Men plasten försvinner nog aldrig helt. Det går åt så lite energi att tillverka. Men plast är inte bra, så vi ska se till att det återvinns och inte hamnar i havet.


Mathilda Segerdahl svetsar samman ärmar och Anette Lindqvist Persson viker och packar förklädena i kartong.
FOTO: FREDRIK KARLSSON

”Med i matchen”

Björn Segerdahl är utbildad bilmekaniker egentligen och tog över Wetterskogs av en släkting 1983. Han började göra båtkapell och reparera lastbilskapell i föräldrarnas garage samtidigt som han gjorde lumpen.

– Från garaget till det här. Nu öser vi på. När det har lugnat ner sig ska jag se om jag kan bygga en maskin som kan fortsätta produktionen till ett vettigt pris. Då kan vi vara med i matchen om eller när det byggs upp ett beredskapslager.

Så undviker du att smitta andra

  • Du ska stanna hemma om du känner dig sjuk, även om du har milda symtom.
  • Efter att dina symtom försvunnit ska du stanna hemma i minst två dagar.
  • Riskgrupper, som äldre personer, ska begränsa sina sociala kontakter. Det innebär bland annat att man helt ska undvika kollektivtrafik, affärer eller offentliga lokaler där människor samlas. Be någon göra ärenden åt dig. Försök stanna hemma.
  • Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten, minst 20 sekunder. Går inte det kan man använda handsprit med minst 60 procent alkohol.
  • Hosta och nys i armvecket. Undvik att röra vid ansiktet.
Dela:
Tillbaka