UNGA LEDARE: Snart tar Sofie, 25, över som vd på Ekshärads Water Jet

Vi får se när jag skriver på avtalet och tar steget fullt ut och blir verkställande direktör i Ekshärads Water Jet i Hagfors, säger Sofie Persson, 25 år, som är på väg att ta över chefsjobbet efter sin pappa, Lars Persson

NWT: PUBLICERAD: 

– Jag var under gymnasietiden inte särskilt intresserad av teknik, men besöken i pappas verkstad gjorde att jag ändrade uppfattning. Det var jättespännande att få vara med och arbeta med maskinerna och den skärande bearbetningen.


Pappa Lars är övertygad om att dottern Sofie blir en alldeles utmärkt chef.
FOTO: JONNY OHLSSON

 

På den vägen är det. De senaste åren har Sofie arbetat omväxlande med de mäktiga maskinerna som utför skärande tjänster med laser och vatten, gas och plasma med administrativa sysslor.

– Nu kan jag hantera alla maskinerna. I bland hoppar jag in och hjälper till.

Utmärkt chef

Nu hör det till saken att Lars Persson vill syssla mer med produktionen.

– Jag tror och vet att Sofie blir en alldeles utmärkt chef. Hennes kvalifikationer kring det administrativa är goda och hennes kunskap om bearbetningen inger respekt hos både kunder och anställda, säger Lars Persson.

Det var meningen att företaget skulle starta sin verksamhet i Ekshärad, där av namnet,

 


Vår styrka är att vi jobbar i alla slags material, säger Sofie Persson, snart i chefsposition i Ekshärads Water Jet.
FOTO: JONNY OHLSSON

 

– Det blev i stället Hagfors och sent i fjol förvärvade vi Helmias tidigare lokaler. Nu har vi gott om utrymme för att växa. För växa skall vi göra. I dag är vi åtta anställda, men vi skall växa med orderingången, säger Sofie Persson.Företaget omsätter nio miljoner kronor.

Flexibla

Ekshärads Water Jet är ett legoföretag som arbetar i snart sagt alla material.

– Det är just detta kunnande som gör att vi får fler kunder. Vi levererar produkter till andra verkstadsföretag, som sedan monterar och skickar slutprodukten vidare till sina kunder.

Sofie tänkte satsa på jobb som socionom eller psykolog.

– Tänk hur det kan bli. Det är mil yrkesmässigt mellan jobbet som socionom och chef för ett verkstadsföretag. Jag stortrivs och ångrar inte en sekund att jag valde verkstadsbranschen.
Det senaste året har företaget satsat tio miljoner kronor i ny maskinutrustning.

 


Sofie Persson tänkte först bli socionom eller psykolog men nu är hon på väg att bli vd för ett verkstadsföretag.
FOTO: JONNY OHLSSON

 

– Nästa stora steg kan bli 3 d print. Teknikutvecklingen går oerhört snabbt och vi kanske måste investera i den tekniken tidigare än vad vi beräknat.

Skinn på näsan

Sofie har skinn på näsan och gillar inte när någon kallar henne för “ lilla gumman”.

– I bland när jag svarar i telefon frågar de efter chefen, min pappa. Det är främst äldre herrar som beter sig på det sättet. Yngre killar som ringer har ofta en annan uppfattning. Det vill säga att de förstår att även kvinnor kan vara chefer.

Jämställdhet är något som Sofie hyllar. Hon tycker också det är bra att trakasserier av olika slag fått stor uppmärksamhet.

– Metoo-rörelsen gjorde att det lossnade och bevisade att vi kvinnor vågar stå på barrikaderna. En organisation som blir jämställd är bra för hela företaget. Det visar nya utredningar.

Rekryteringen

Så nästa person som rekryteras till Ekshärads Water Jet kan bli en kvinna?

– Det hoppas jag, men sanningen är att det överhuvud taget är svårt att få tag på kunnigt verkstadsfolk.

Sofie gillar att vara med i det värmländska projektet, Unga ledare, med IUC Stål & Verkstad som processledare.

– Det är bra att vi vi kan träffas och utbyta erfarenheter. Jag kan varmt rekommendera andra unga som vill satsa på karriär inom industrin att delta i det projektet.

 

 

Dela:
Tillbaka