Studenter byggde racingbil – I sommar ska de tävla på Silverstone

Hamnade på årets Clear River Racing release i en nära på fullsatt Aula Magna på Karlstads Universitet. Här fanns nyfikna industriföretag, sponsorer, organisationer och framför allt ivriga studenter. Alla ville träffa racingteamet och få en exklusiv glimt av 2023 års purfärska formulabil, redo att anta utmaningen i den stora racingtävlingen Formula Student i England i sommar.

Idén med Clear River Racing är att designa och bygga en fullt fungerande formula-elbil från grunden, endast utifrån de teoretiska kunskaper studenterna får i sin utbildning på Karlstads Universitet.

”Det handlar om lärande i praktiken där vi ska bygga en så kallad formula-bil helt från scratch”

Vi fick en liten pratstund med Formula-studenten Jenny Storsjö, som berättade mer om projektet, utvecklingsmöjligheterna och utmaningar de stött på under resans gång .

Hej Jenny, vem är du?

Jag heter Jenny Storsjö och kommer från Orust och jag pluggar för tillfället till civilingenjör inom energi- och miljöteknik, tredje året, på Karlstad universitet. Jag är en av deltagarna i studentprojektet Clear River Racing som vi nu fullföljt och avslutar idag.

Projektledarna Daniel Olsson och Eric Johansson avtäcker 2023 års Clear River Racing bil som studenterna på Karlstad Universitet byggt på mindre än ett år.
Vad är syftet och målet med Clear River Racing?

-Det handlar om lärande i praktiken där vi ska bygga en så kallad formulabil helt från scratch. Projektet involverar flera olika ingenjörsinriktningar som samarbetar under ungefär ett års tid.

-Vi är olika grupper som har hand om skilda områden på bilen, till exempel drivlina och elektronik, hjulupphängning och manövrering, aerodynamik osv. Vi ska samverka för att få ihop en fullt fungerande racingbil som vi sen dessutom kan tävla med, förklarar Jenny.

”Företagen skulle få fler intresserade tjejer genom att i ett tidigt skede visa upp sig och sin verksamhet, helst redan i grundskolan”

Projektet är uppdelat i olika arbetsgrupper, var och en med sitt specifika område. Det kan handla om allt från teknik och konstruktion till marknad och kommunikation.

Jenny berättar vidare att efter design- och tillverkningsprocessen är det skarpt läge. I sommar går nämligen resan till England, till den stora racingtävlingen Formula Student som pågår mellan 20 – 23 juli på den legendariska Silverstonebanan i Northamptonshire med 130 studentlag från 30 länder.

Kan du ge ett konkret exempel på hur ni jobbar?

-Vi börjar med våra tankar och idéer för att sedan ”cadda upp”, dvs rita upp 3D modeller i ett CAD-program på datorn.

Jenny berättar att hon har utvecklat gaspedalstället i årets Formulabil.

-CAD är en teknik som jag överhuvudtaget inte hade kunskap i innan vi drog igång utvecklingsarbetet. Allt sådant programmeringsjobb har jag fått lära mig från grunden, när jag tagit fram pedalsystemet, under projektets gång.

”Jag brinner för hållbarhet och klimat och min dröm har alltid varit att få jobba med någonting som får världen att gå framåt”

Berätta om någon utmaning eller strul under projektets gång

-Utmaningar dyker väl upp hela tiden Den största har nog varit att få alla delar och komponenter att passa in i Monokocken (den största delen i en Formulabil, där cockpit är placerad).

-När vi var färdiga med cad-programmeringen och var ivriga att få montera gaspedalsatsen på sin rätta plats märkte vi att, hmm… hälen sitter inte på rätt ställe. Frustrerande! Men då fick vi improvisera med borrmaskinen för att modifiera infästningen och få till passningen för pedalen. Verkligheten stämmer inte alltid överens med cadens underbara värld, suckar Jenny

Clear River Racings utvecklingsteam 2023.
Hur ser nu framtiden ut för din del, Var och med vad vill du jobba?

Jag brinner för hållbarhet och klimat. Min dröm har alltid varit att få jobba med någonting som får världen att gå framåt, att utvecklas i en positiv riktning. Det finns så många olika viktiga områden där man kan göra skillnad inom hållbarhet.

”CAD är en teknik som jag överhuvudtaget inte hade kunskap i innan vi drog igång utvecklingsarbetet.”

Jenny berättar att hennes motivation just nu är att få jobba på energi-fronten och hon har nyss lyckats få ett sommarjobb på Karlstad Energi.

-Med Formula-projektet märker jag hur stort intresset är kring el-mobilitet. Fordonsindustrin kommer alltid finnas kvar och den utvecklas snabbt. Att vara med och göra bilindustrin mer innovativ och hållbar är något som lockar mig extra mycket.

Till sist Jenny, vad tror du krävs för att locka fler tjejer till industrin?

Kommunikation! Företagen skulle få fler intresserade tjejer genom att i ett tidigt skede visa upp sig och sin verksamhet, helst redan i grundskolan. Sen också frekvent bjuda in till studiebesök och informera om vad det innebär att jobba som ingenjör, vilka utvecklingsmöjligheterna är och dessutom kontinuerligt erbjuda prao och praktik.


Caroline Åhs på Karlstads Universitet om CRR -projektet:

Hej Caroline! vem är du?

Jag heter Caroline Åhs, är samverkanskoordinator på Karlstads universitet och jobbar bland annat med arbetslivskontakter till våra ingenjörsutbildningar.

Berätta kort om Clear River Racing projektet sett ur ditt perspektiv, vad innebär det i praktiken för studenterna?

-Det är väldigt få tekniska utbildningar idag som har praktiska inslag. Vårdsektorn har visserligen sin VFU (Verksamhetsförlagd utbildning), samma med lärarna och psykologerna. De får ju kontinuerlig ”hands-on” så att säga, förklarar Caroline.

Ingenjörsutbildningarna har inget motsvarande som ingår i programmet. Man kan visserligen ta en termin till efter sin examination men de flesta väljer att inte göra det eftersom det innebär ytterligare studielån.

”Du sitter i en helt annan situation mot någon som bara har varit i böckerna”

Caroline Åhs, samverkanscoordinator Karlstads Universitet

-Men med Clear River projektet, som löper på parallellt med det teoretiska studierna, får studenterna ett sätt att använda teorin direkt. Du läser till exempel hållfasthetslära och jobbar samtidigt praktiskt med hjulupphängning – kopplingen blir total, säger Caroline.

-Du sitter i en helt annan situation mot någon som bara har varit i böckerna. Du har sett hur det funkar, du har gjort misstaget, du har fått räkna om och göra rätt.

Dela:
Tillbaka