Stor efterfrågan på mobilt vattenverk

Sjukhus eller bostadsområden kan drabbas av brist på vatten. Stora omläggningar av kommunala vattenledningsnät och skogsbränder skapar problem. Detta är några exempel på situationer där det unika mobila vattenverket som tillverkas av Elms Mekaniska i Hagfors kan vara en del av lösningen.

– Det mobila vattenverket är utrustat med pumpar för trycksättning ända upp till 15-20 våningar. Inom kort kommer vi också att presentera en utveckling av produkten, en typ av räddningstank som kan användas av bland annat brandförsvaret, säger Olle Elm, vd i Elms Mekaniska, Hagfors.

 

Elm-tanken klarar kyla och har frostvakt, säger Olle och Fredrik Elm, Elms Mekaniska, Hagfors. FOTO: JONNY OHLSSON

 

För de flesta ungdomarna i Hagfors var det naturligt att efter skolan jobba i Uddeholm, men Olle Elm tänkte annorlunda.

– Jag satsade på byggsmide och industrireparationer. Den första tanken byggde vi åt Hagfors kommun. Sedan har det gått av bara farten. Det råder stor efterfrågan på vattentankarna och vi ligger helt rätt i tid när det gäller produktens olika användningsområden.

Ökad beredskap

Våra vattentankar hade stor betydelse när sjukhuset i Trollhättan fick vattenbrist, säger Fredrik Elm, Elms Mekaniska, Hagfors. FOTO: JONNY OHLSSON

 

Trollhättans kommun beställde för en tid sedan tre tankar, en slags beredskapsåtgärd som visade sig komma till stor nytta.

– Sjukhuset i Trollhättan blev i ett läge utan vatten, men vårt system med trycksättning räddade upp situationen . Vi kan nu se hur fler kommuner, landsting, brandförsvar satsar på ökad beredskap. I dag talar alla om elsäkerheten och den beredskap som finns i Sverige, men vattenförsörjningen får man inte glömma, säger Fredrik Elm, platschef vid Elms Mekaniska.

Vatten är ett livsmedel som ingen kan undvara. Det gäller att ha hög beredskap när olyckan är framme. Det kan också vara viktigt att ha vattentankarna på plats inför planerade driftsstopp i vattenledningsnäten. Kommunerna har också trycket på sig att klara en nödvärnsplan för dricksvattnet.

– Det finns prognoser om klimatförändringar där stora vattenintag plötsligt kan drabbas av föroreningar. Då gäller det för kommunerna att ha hög beredskap och erbjuda invånarna annat vatten. Då är våra vattentankar som rymmer 10 000 liter vatten en viktig tillgång.

Klarar kyla

Elms Mekaniska har också sett till att tanksystemen klarar kyla, ett så kallat vinterpaket med frostvakt.

I den nyutvecklade räddningstanken finns det också en kilometer slang.

Man kan säga att de unika vattentankarna från Hagfors marknadsför sig själva.

– Ansvariga inom kommunerna träffas ofta över gränserna. Då kan de berätta vilken nytta Elms unika mobila vattenverk kan ha vid dramatiska situationer med vattenbrist.

 

Anders Mellgren och Joel Sonesson jobbar vid Elms Mekaniska, Hagfors. FOTO: JONNY OHLSSON

Ny affärsplan

Standardtanken kostar cirka 500 000 kronor. Elms Mekaniska har också fått flera order från norska kommuner.

– Vår avsikt är att växa i Norden för att sedan gå vidare ut i Europa med våra produkter. Det innebär att vi också kommer att behöva rekrytera. I dag har vi 15 anställda, men vårt mål är att dubbla den siffran , säger Fredrik Elm.

I den planen ingår också möjligheten att erbjuda licenstillverkning.

– Vi går försiktigt fram. Vårt måtto är att alltid leverera med hög kvalité. Ingenting lämnas åt slumpen, säger Olle Elm.

 

Text och foto: Jonny Ohlsson / NWT – PUBLICERAD 2019-02-25

Dela:
Tillbaka