Blue Ocean Closures in på jättemarknad – skruvlock på mejeriförpackningar

Artikel Ny Teknik

I Värmland utvecklar startupen Blue Ocean Closures korkar av cellulosafiber. Nu testas en variant på Arlas mjölkkartonger – en potentiell jättemarknad för företaget som bara är 1,5 år gammalt.

De flesta mejeriförpackningar för mjölk, youghurt och filmjölk kommer i papperskartonger. Men skruvkorken är fortfarande i plast.

Fabriken i Säffle var först i världen med en skruvkork av cellulosafiber som kan ersätta plast. Nu har Blue Ocean Closures samarbetat med Arla för att ta fram en förslutning till mjölkkartonger. En kork är presenterad, och inom en nära framtid ska man rulla ut större tester bland konsumenter i butik.

Den förslutning som vi kan göra går snabbare att tillverka än plastförslutningar, dessutom med lägre vikt och av vanliga pappersfibrer. Från mitt perspektiv har vi passerat gränsen för när vi sätter plastkorkar på pappersförpackningar. Om ett fullt genomslag sedan tar tre, fem eller tio år är oklart, men det är nedförsbacke åt andra hållet nu. Det känns extremt roligt att vi har passerat den punkten, säger Blue Ocean Closures vd Lars Sandberg till Ny Teknik. .

Fler samarbeten väntar

Samtidigt samarbetar företaget med de största företagen inom drycker, alkohol, kosmetik, pålägg och andra produkter. Fler prototyper väntar i kulisserna och startupen räknar med att dagens personalstyrka på drygt tio personer kommer att växa.

Dela:
Tillbaka