Sjukhusen vill ha Finnebäcks kylrum

NWT Publicerad: 2020-04-22

Finnebäcks har  fått extra mycket att göra till följd av corona-pandemin. De tillverkar kylrum, som normalt levereras till restauranger, livsmedelsaffärer och livsmedelsindustrin. Nu är det sjukhus som vill köpa Edaneföretagets kylrum.

– Det är ingen skillnad på produkt mot det vi tillverkar till restauranger och livsmedelsindustrin. Det är användningsområdet som skiljer sig. Vi får hoppas att de aldrig behöver användas, säger Anna Holmgren som är vd för företaget.

Korta leveranser

Företaget har bråda dagar med att leverera kylrummen till sjukhusen. Behovet är stort och leveranstiderna ska vara så korta som möjligt.

Finnebäcks kylrum tillverkas i moduler i Edane och platsbyggs där de ska ska finnas. De kylrum som levereras till de svenska sjukhusen har man låtit kalla post mortem. Det är här avlidna personer placeras.

Att efterfrågan på kylrum ökat beror på att det finns fler antal döda till följd av coronaviruset men också att många begravningar skjuts på framtiden.

– Vi har tidigare tillverkat kylrum till sjukhus men inte i den omfattning som sker nu, säger Anna Holmgren.

Något mindre i Norge

När det gäller kyl- och frysrum för livsmedelsaffärer, livsmedelsindustrier och restauranger till den svenska marknaden märker Finnebäcks ännu inte av någon avmattning.

– Vi kommer att känna av den senare. En viss nedgång ser vi på vår norska marknad. Där är det mer stängt eftersom de norska byggarbetsplatserna har en större andel utländskt arbetskraft, säger Anna Holmgren.

Olov Öström /NWT

Källa: NWT PUBLICERAD: 

Dela:
Tillbaka