Patrik Lundström är vd på Renewcell, ett svenskt bolag, med bland annat ett Demo Plant i Kristinehamn, som är först i världen med en storskalig industriell process där gamla kläder återvinns till en fibermassa som sedan används för att göra nya kläder av. Han menar att möjligheterna för näringslivet just nu är fantastiska på grund av att hållbarhetsfrågorna har blivit så pass viktiga globalt.
Längst fram sitter statsminister Ulf Kristersson (M) och lyssnar intresserat. I den stora konferenslokalen finns ytterligare en handfull ministrar, samt även runt 300 personer från bland annat näringsliv, akademi och civilsamhälle som på olika sätt spelar nyckelroller i det svenska hållbarhetsarbetet.
”För mig har hållbarhet, effektivitet och lönsamhet alltid gått hand i hand.”
Regeringens nationella klimatmöte är inne på sista panelsamtalet för dagen och Patrik Lundström, vd på Renewcell, är en av dem som nu går upp på scenen. Det första han säger när han får ordet är:
– Vi måste bygga ett cirkulärt samhälle.
Gamla kläder får nytt liv
Jeans, tröjor, t-shirts och klänningar hänger på galgar placerade på en stor klädhängare som står på golvet. Några plagg ligger på ett bord bredvid. Andra är uppsatta på väggen.
Ett stenkast från Humlegården i Stockholm har Renewcell sitt huvudkontor. Patrik Lundström tar emot och börjar genast med stort engagemang visa upp några av klädesplaggen som olika tillverkare runt om i världen har tagit fram. Det kläderna har gemensamt är att de är gjorda i ett material som Renewcell döpt till ”Circulose”, som består av 100 procent återvunnen cellulosa. Det här är i grunden alltså gamla kläder och gammalt klippspill från produktion av textilier som nu har fått ett nytt liv.
– Vi kommer behöva skapa cirkularitet i alla produktflöden framöver. I dag har vi det bland annat för papper, glas, aluminiumburkar och viss elektronik. Nu har turen kommit till textilindustrin, säger han.