Politiker och tjänstemän mötte värmländsk industri på verkstadsgolvet

Det blev en heldag med industrin i norra Värmland tillsammans med politiker och tjänstemän från bland annat Region Värmland och Torsby kommun. Guidad tur i tillverkningen hos företagen och diskussioner kring deras behov och utmaningar stod högst upp på agendan.

IUC:s värmlandsresa gick genom ett gnistrande och snötäckt Fryksdalen och landade i Torsby kommun, hos två tillverkande företag: WTAB- Wermlands tunnplåt AB, specialiserad på avancerad plåtbearbetning, och Torverk Industrial doors som tillverkar industriportar med fokus på energisnålhet.

Peter Nilsson VD på WTAB i Torsby och Mattias Säfström VD på IUC.

Ett antal representanter från politik, region och kommun fanns på plats för att få en inblick i verksamheten och de båda företagens situation.

Peter Nilsson, VD på WTAB, och Peter Löfvenholm, VD på Torverk, berättade båda om sina verksamheter, om hur företagen har utvecklats och vuxit snabbt under de senaste åren. Åsikten att det är viktigt att beslutsfattarna tar sig tid och visar engagemang är tydlig hos båda två.

-Jag tror framförallt att det är väldigt nyttigt att politiker kommer ut och ser verkligheten och hur de kan stötta industriföretagen, säger Peter Nilsson på WTAB.
-På en sådan här träff får vi verkligen en unik chans att berätta om vilka utmaningarna är.

Tunnplåtsbearbetning, bl a till luftvärmepumpar, är WTAB:s specialitet.

”Rätt attityd, ambition och viljan att lära sig nytt kan räcka långt”

Ett stort kompetensbehov har företagen gemensamt. Peter berättar att arbetslösheten i Torsby kommun är väldigt låg, något som kan låta bra i de flestas öron, men som är negativt för industrin eftersom urvalet av arbetskraft blir dåligt.

-Den vi söker behöver dock inte alltid vara en person med perfekt utbildning och bakgrund. Rätt attityd, ambition och viljan att lära sig nytt kan ibland räcka minst lika långt.

Peter Löfvenholm, VD på Torverk, visar runt i produktionen.

Peter Löfvenholm, VD på Torverk, tycker att Värmlands resan är ett bra koncept där politiker men också tjänstemän kommer ut och ser hur det fungerar.
-Jag kan förstå, om man sitter på kontoret och tar beslut, att det känns viktigt att få en inblick och se verksamheten hos företagen som den är på riktigt.


Fakta Värmlandsresan

Värmlandsresan är en regional aktivitet från IUC där kommunala, regionala och nationella politiker och tjänstemän bjuds in till träffar hos industriföretag runt om i Värmland tre till fyra gånger per år.

Syftet är att ge företagen möjlighet att visa upp sin verksamhet för beslutsfattarna och därigenom skapa större insikt och ökad kunskap kring framgångsfaktorer, utmaningar och behov som den värmländska industrin har.


Dela:
Tillbaka