Ny på jobbet: Mats Byström

Namn: Mats Byström
Bor: Alster, Karlstad
Familj: Fru och två barn
Intressen: Familjen, Musik och att lära mig nya saker
Något otippat: Jag spelar flera instrument, på varierande nivå.

Vad pysslade du med innan IUC?

Jag är i grunden utbildad Innovations- och Designingenjör vid Karlstads universitet, men har under det senaste decenniet jobbat som konstruktör och marknadskoordinator i byggbranschen. I arbetet har det ingått förutom koordinering och konstruktion, förbättring av interna processer. Förbättringsarbetet har varit främst inom konstruktionsavdelningen, där stort fokus har legat på digitalisering och automatisering av processer.

Berätta om dina uppgifter och ditt ansvarsområde

Jag kommer att ha en central roll med många kontaktytor både internt och externt. En del i arbetet är intern koordinering, verksamhetsutveckling och medlemsadministration. Jag kommer även att vara med våra processledare ute hos företagen, dels för att ge stöttning, dels för att kunna utveckla våra interna processer. Slutligen kommer jag delta i arbetet med övriga samarbetspartners, såsom kommunerna, regionen, andra kluster, utbildningsorgan etc.

Det bästa och intressantaste med det nya jobbet

Till att börja med är det mest intressant att få lära känna den värmländska industrin mer på djupet. Det finns otroligt många spännande industriföretag att besöka tillsammans med våra process- och projektledare. I en djupare mening är det bästa att få vara med att utveckla och stärka den värmländska industrin för att se till att vi ligger i framkant.

Den största utmaningen för industrin i Värmland

Det finns många utmaningar för industrin, men förhoppningsvis går dessa att vända till möjligheter. Hållbarhet är en fråga som behöver arbetas med på alla plan och kanske mest specifikt den gröna omställningen. Detta behöver göras ute i industrin, men det behöver även finnas mer miljövänlig energitillgång och transport. Om företagen lyckas väl med detta kommer vi få en stark värmländsk industri.
Utöver detta finns det ett stort behov av kompetens, som måste matchas av relevanta utbildningar. Dels behöver ungdomar lockas till dessa utbildningar, men vi måste också vara beredda på att arbetstagarna ute på företagen behöver ta del av kompetensutvecklingen eftersom teknikutvecklingen är så snabb.

Till sist, vilket är ditt värmländska smultronställe?

En promenad till Alsters herrgård med barnen är alltid uppskattat.

Dela:
Tillbaka