Lär dig allt om materialet – bli expert på stålets egenskaper och styrka?

Kursen ”Stål och dess legeringselement”, som är på distans från Bergskolans Kompetensutveckling, vill ge dig en inblick i hur stålets mikrostruktur byggs upp av dess allra minsta beståndsdelar. Detta för att studenten sedan ska kunna läsa vidare om hur stål framställs, och vad det är som ger stålet dess egenskaper.

Nu finns möjlighet att läsa Bergsskolans kurs, ”Stål och dess legeringselement”, på distans. Den ingår i Bergsskolans ordinarie ingenjörsprogram Bergsskoleingenjör Metall- och verkstadsteknik samt i teknikerprogrammet Bergsskoletekniker Metall- och verkstadsindustri. Du läser utbildningen som fristående kurs tillsammans med ordinarie studenter i årskurs 1 från Bergsskolan.

”Kursen mål är att ge inblick i hur stålets mikrostruktur byggs upp av dess allra minsta beståndsdelar

Målet är att ge inblick i hur stålets mikrostruktur byggs upp av dess allra minsta beståndsdelar. Detta för att studenten sedan ska kunna läsa vidare om hur stål framställs, och vad det är som ger stålet dess egenskaper.

De mikrostrukturer som tas upp i kursen, så som anlöpt martensit, bainit och restaustenit avhandlas sedan på så sätt att studenten får en förståelse för hur mikrostrukturen ger stålet dess mekaniska egenskaper.

Kursens innehåll ger dig möjlighet att få kunskaper om atomens struktur, ordning och rörelser, effekter som uppstår genom variation av kemisk sammansättning och/eller temperatur.

Den studerande ska vidare få grundläggande metallografiska kunskaper inklusive få kännedom om och praktisera mikroskoperingsteknik. De praktiska lektionerna i mikroskoperingsteknik görs med fördel på plats på Bergsskolan i Filipstad.

Föreläsare på kursen Stål och dess legeringselement på Bergsskolan är Jörgen Andersson. Jörgen är doktor i materialteknik och utbildad på Bergsskolan och Chalmers tekniska högskola. Han är en mycket omtyckt lärare på Bergsskolan och har gjort sig känd för att förklara svåra saker på ett enkelt och lättförståeligt sätt. I sitt arbete undervisar han på grundutbildningarna och på ett antal fortbildningskurser inom stål- och materiallära. Den andra delen av tjänsten handlar om utvecklingsprojekt tillsammans med företag i metallbranschen. Tidigare var Jörgen chef för avdelningen Materialvetenskap på Uddeholm AB, en del av företagets forskning och utveckling.

När och hur

Uppstart måndag 17 januari 2022
Tentamen vecka 12. Den ges via inspelade föreläsningar och direkt via teams under perioden eller på plats på Bergsskolan i Filipstad. Möjlighet finns också att se de inspelade föreläsningar på den tid som är möjlig för dig.
Total föreläsningstid: ca 50 timmar. Här finns också ett antal digitala egenkontrollfrågor, så att du kan följa din egen utveckling.

Anmälan

Anmälan till kursen görs direkt till Bergsskolan senast 14 januari, på susanne.jonson@bergsskolan.se eller på telefon 073-523 88 00

Det finns 20 platser till kursen ”Stål och dess legeringselement” och den är avgiftsfri. Först till kvarn gäller.

Dina betyg och dokumenterad arbetslivserfarenhet skickar du in senare.

Välkommen med din ansökan!

Dela:
Tillbaka