Northvolt sätter fart på kompetensförsörjning

RISE: helt ny form av industri är under etablering i Skellefteå vilket ställer stora krav på utbildningssystem och kompetensförsörjning. För vad gör man när flera tusen personer behöver anställas på kort tid?
– Det gäller att bryta upp de stuprör som finns mellan olika utbildningsformer, säger Björn Flintberg, digital utbildningsstrateg på RISE
.

Det blir allt mer ett större fokus på faktiskt kunnande snarare än antal universitetspoäng

Northvolts nya fabrik för litiumjonbatterier i Skellefteå ska enligt planen stå helt klar 2025 men redan under nästa år ska delar av produktionen vara igång. Väl färdig räknas den bli en av Europas största batterifabriker med cirka 3 000 anställda. Det som nu växer fram i Skellefteå har beskrivits som en ”helt ny basindustri” och en etablering likt den är givetvis en våt dröm för vilken kommun som helst. För det är inte bara en batterifabrik som nu byggs upp, med den kommer också ett helt ekosystem av underleverantörer och därpå alla följdeffekter av arbetskraftsinflyttning. Från kommunhåll har det talats om att antalet nya arbetstillfällen totalt i kommunen kan landa på mellan 7 000 och 18 000. 

Dela:
Tillbaka