Nytt EU-projekt! Karlstad Lean Factory upp till Steg 2

Karlstad Lean Factory®, vid Karlstads universitet har beviljats 2,2 miljoner från EU för att kunna dra igång och genomföra nästa del i projektet kring KLF. Det blir Steg 2 i utvecklingen av den mycket uppskattade och konkretiserande leanspelssatsningen i Pedagogiska Verkstaden på KAU.

Ihop med pengar från både Universitetet och Region Värmland blir det totalt 5,5 miljoner kronor som finansierar projektet.

Karlstad Lean Factory® (KLF) är en miljö vid Karlstads universitet som simulerar en mekanisk verkstad och där man kan tränas på att genom olika ändringsförslag förbättra och effektivisera verkstaden. Det hela bygger ursprungligen på TPS, Toyota Production System.

Syftet med projektet är i slutändan att kunna erbjuda större möjligheter för SMF, små och medelstora företag i Värmland, att simulera produktionsupplägg i samverkan med universitetet genom sk Leanspel.

”Lean och effektivitet är ett mycket viktigt område för de värmländska industriföretagen. I en global konkurrens ett måste”

– Vi är mycket glada att vår ansökan blev beviljad, säger Leo de Vin, professor i tillverkningsteknik vid Karlstads universitet.

– Det underlättar för företagen att testa olika lösningar, de anställda kan komma med förbättringsförslag och utveckling kan ske på ett effektivt sätt. Hos oss kan företagen träna lean-tänkande i en fabriksliknande miljö.

-Lean och effektivitet är ett mycket viktigt område för de värmländska industriföretagen berättar Mattias Säfström, VD på IUC / Stål & verkstad.

-I en global konkurrens ett måste. KLF2 är därför väldigt viktig som miljö för att sprida kunskap och nu även för att kunna simulera mer avancerade flöden och layoutförändringar i företagen.

Mattias ser en stor nytta för medlemsföretagen och tror också att det kommer att generera ett omfattande intresse.

-IUC / S&V deltar i projektet som en brygga mellan universitet och näringsliv. Det finns också möjlighet att väva ihop detta på ett bra sätt med andra initiativ och insatser ex Lean nätverket i Värmland, Produktionslyftet och våra egna leanprogram inom IUC / S&V, förklarar Mattias.

Mer info på KAU webb >>

Relaterat:
Läs mer om KLF och Leanspelet här >>
Reportage: ”Lean och digitalisering ger smartare industri” >>

Dela:
Tillbaka