Johlins skänkte droppställningar till fältsjukhus

Källa NWT: Publicerad: 2020-04-22

Johlins i Edane är ett litet företag som gör stor nytta i coronatider.
Företaget tillverkar droppställningar till sjukvården.

– Efterfrågan är enormt stor. Beställningarna kommer i dag och helst ska leverans ha skett i går, säger Stefan Höiseth, ägare till företaget.
Nyligen skänkte man åtta droppställningar till det nya fältsjukhuset i Älvsjö utanför Stockholm.

Det är bråda tider hos det lilla verkstadsföretaget Johlins i Edane utanför Arvika. Företaget tillverkar bland annat apparat- och droppställningar till vården.

Droppställningarna används för att häkta fast påsar med till exempel näringslösningar och läkemedelsvätskor som patienter ska ha intravenöst. Eftersom ställningarna har hjul är de mobila och kan följa med en patient eller enkelt tas med av personal.

Beställningar kommer från hela Sverige. Nyss levererades 30 apparatstativ till Centralsjukhuset i Karlstad. Region Värmland är en av företagets stora kunder.

– Nyligen fick vi en förfrågan och skänkte åtta droppställningar till det nya fältsjukhuset i Älvsjö. Det känns bra att kunna bidra med något som kommer till nytta i dessa tider, säger Stefan Höiseth.

Nya Karolinska institutet och Huddinge sjukhus finns bland de kunder som Edaneföretaget haft stora leveranser till.

Ett problem Johlins brottas med – frånsett att verksamheten går på ett sällan skådat högtryck – är att klara materialförsörjningen.

– Vi köper till exempel rostfria stänger från Italien. De finns inte längre att få tag i där eftersom produktionen ligger ner i Italien, berättar Stefan Höiseth.

Det var Stefans pappa John och mamma Elin som startade företaget 1983. Deras förnamn bildade företagsnamnet Johlins. Då höll man framför allt på med låsteknik.

Pappa John var en uppfinningsrik man och skapade den så kallade Johlinhylsan, en låsanordning som är grunden till den verksamhet man har i dag.

Den som någon gång har rest ett tält uppbyggt med stänger vet hur stängerna brukar se ut efter att man några gånger låst fast dem med en vingmutter eller dylikt.

Finessen med Johlinhylsan är att den kräver mycket lite handkraft för att låsa och den skadar inte stången den låser emot.

Johlins tillverkar inte enbart dropp- och apparatstativ till sjukvården. De levererar också utrustning till Volvo- och Scaniabussar. Åt Scania tillverkar man exempelvis hållare för kortstationer och biljettmaskiner.

Johlinhylsan har många användningsområden och finns inom fritids-, möbel- och fordonssektorn.

Easy adapt är företagets eget byggmodulsystem där man med hjälp av Johlinhylsan kan bygga det man själv vill ha, exempelvis så kallade kitvagnar för transport av material inom ett tillverkningsföretag.

Just nu är ändå stativen till sjukvården det som efterfrågas mest.

– Vi skräddarsyr också lösningar för de behov som finns, säger Stefan Höiseth.

Ett exempel på det är stickstativet Charlie. Det är ett litet stativ på hjul som används vid provtagning. Sjuksköterskan Carina Flodman vid njurmedicin på Centralsjukhuset hade länge irriterat sig på den stora stickvagn hon tvingades dra runt till patienterna vid provtagning.

Idén till en smidigare lösning föddes. Johlins i Edane såg till att Carina fick det hon efterfrågade.

Stickstativet, ett halvt droppstativ med en metallbricka och två korgar, fick namnet Charlie efter Carinas hund.

Johlins Sweden AB, som är företagets precisa namn, är ett litet verkstadsföretag med bara tre anställd: Stefan Höiseth, hans fru Carina och Nicklas Jakobsson. Orderstocken är välfylld.

– Vi har inte några jätteambitioner att växa. Vi vet ju heller inte hur det kommer att se ut när corona-pandemin är över, vilken efterfrågan det finns då på det vi tillverkar, säger Stefan Höiseth.

Olov Öström – NWT

Dela:
Tillbaka