Hanza vill flytta elektroniktillverkningen i Åtvidaberg till Årjäng

Minskad efterfrågan till följd av coronakrisen gör att industriföretaget Hanza vill flytta sin elektroniktillverkning i Åtvidaberg till Årjäng. Hur många nya jobb det ger är ännu inte klart.

Precis som stora delar av den övriga industrin påverkas Hanza av coronakrisen. Man har därför beslutat att inleda ett åtgärdsprogram som berör cirka 90 av företagets runt 1 800 anställda.

60 anställda varslas om uppsägning vid anläggningarna i Estland och samtidigt vill bolaget flytta sin elektroniktillverkning i Åtvidaberg som har 30 anställda till fabriken i Årjäng.

– Vi har märkt en nedgång i antalet order och samtidigt finns det en osäkerhet om framtiden.

– Därför vill vi slå samman de två fabrikerna och eftersom fabriken i Årjäng betydligt större är det naturligt att flytta produktionen dit. Det klarar verksamheten där, säger Hanzas ekonomichef Lars Åkerblom.

Förhandlingar i gång

De fackliga förhandlingarna kring flytten inleddes på måndagen, men hur många nya jobb som skapas i Årjäng är ännu inte klart.

– Nej, men vår ambition är att växa i Årjäng, säger Lars Åkerblom.

Hur påverkas era fabriker i Töcksfors och Svaneholm av coronakrisen?

– Vi ser absolut en nedgång, men jag vill i dagsläget inte kommentera det. När det gäller vår andra fabrik i Årjäng, vår mekanikanläggning, påverkas den inte av det rådande läget.

Beskedet att Hanza vill flytta produktion till Årjäng glädjer kommunalrådet Daniel Schützer (S).

– En jättebra nyhet i dessa tunga tider. Det har varit snabba bollar med möten i dag med vd:n Erik Stenfors och Westra Wermlands sparbank.

– Kommunen hjälper till med lägenheter och banken ställer upp för de som vill flytta hit, säger Daniel Schützer.

Hanza har i dag sammanlagt cirka 300 anställda i Årjängs kommun.

/Christer Wik – Källa NWT publicerad: 2020-04-20 

Dela:
Tillbaka