Från motocross till svets

NWT Publ. 2018-09-26

KRISTINEHAMN: Nu äger bröderna Bro Svets & Montageservice
Bröderna Jonatan, Manne och Hampus Dahlgren, Kristinehamn, är företagsamma. De tävlade tillsammans i elitserien i motocross. Nu har de tagit över Bro Svets & Montageservice av sin pappa, Peter Dahlgren.
– Vi är en brödratrio som håller ihop och som vill föra pappa Peters arv vidare, säger Jonatan Dahlgren, som i bästa familjeanda utsetts till vd i företaget.

Bröderna Dahlgren är ett bra exempel på unga ledare, ett projekt som IUC Wermland, Stål- och verkstad arbetar med.
– Det är inte helt enkelt att klara alla arbetsuppgifter. Därför är det bra att vi får lite tips och råd från utomstående expertis, i det här fallet från Stål & Verkstad.

Utökad marknad

– Vi får alltfler jobb i det området. Det gör att vi framöver måste tänka till och kanske nyanställa. I dag är två av våra anställda långtidssjuka och det går inte att tacka nej till nya jobb, dessutom jobb i en region utanför Kristinehamn.

Företaget har också ett riksomfattande jobb åt oljeföretaget Preem,
– Det handlar om arbeten med cisternerna runt om i landet. Ett kul jobb som innebär att vi blir mer kända utanför länet, säger Hampus Dahlgren.

I Kristinehamnsområdet har företaget omfattande arbeten åt Nordic Paper, Scana Steel och flera andra storföretag, men även arbete åt kommunen.
– Vi har i en del fall ramavtal som justeras i löpande förhandlingar, säger Jonatan Dahlgren.

Tog över

Det var i fjol som bröderna tog över företaget efter pappa Peter.
– Det han och mamma Katarina gjort för oss inom motocrossen, ständiga resor i Sverige och utomlands, får vi kanske svårt att betala tillbaka, men vi tänker ändå visa dem att vi klarar att få företaget i tillväxt och att vi fortsätter att vara lönsamma.

Peter säger skämtsamt att han är glad att få några kronor tillbaka. Dessutom tänker han vara kvar ytterligare en tid i företaget.
– Vi får väl se om de slänger ut mig. Jag kanske ändå har en del goda råd att ge till grabbarna.

Ett av råden är nog prissättningen och hur man arbetar med de olika projekten.
– Jag har nog fördelen av att ha jobbat inom branschen i många år. Ett och annat har väl fastnat och kommer till nytta för mina pojkar.

Klok pappa

Jonatan och hans bröder instämmer.
– Pappa är en klok företagare. Vi har mycket att lära av honom. Men det här nya med tjänstefiering, att kunna ta ut rätt pris för produkten ända fram till slutanvändaren och konsument, är självfallet något vi tagit till oss och som kanske inte diskuterades så mycket när pappa startade sin verksamhet.

Bröderna vill inte med ett ord beskriva företagsamhet kontra politiska beslut.
– Vi är för gröna för att lägga oss i den typen av frågor. Vi kör så det ryker och vill självfallet jobba för lönsamhet. Vi är inte särskilt intresserade av vad som händer i övrigt i samhället.

Bröderna Dahlgren har en fördel.
– Vi är enormt flexibla, vilket innebär att vi får en del jobb som kanske andra rynkar på näsan åt. Vi vill jobba positivt med kunderna. De skall känna att de kan lita på Bro Svets & Montageservice, säger Hampus Dahlgren.

Gröna siffror

Omsättningen vill de inte gå in på, men den ökar och sista raden i bokslutet visar gröna siffror. Företaget ägs av holdingbolaget Kristinehamnsniten Holding AB, som i sin tur ägs av familjen Dahlgren.

Marknadsföringen är viktig för bröderna.
– Vi tror oss ha stor nytta av Facebook och de andra sociala medierna.

Dela:
Tillbaka