Hur skämtar, pratar och lyfter ni kritik på din arbetsplats? Johan Pettersson, lärare vid polishögskolan i Malmö och föreläsare, menar att det sätter en stor prägel på arbetsplatsen och trivseln bland kollegorna. Förra veckan kom han på besök och föreläste för drygt 120 personer.
Johan Pettersson är en uppskattade föreläsare inom normer och makt, omedvetna fördomar, jämställdhet och jargong. Under åren har han inte bara samlat på sig kunskap utan även erfarenhet, bland annat genom idrottsföreningar som han själv deltagit i och under mötet med polisstudenter som han undervisar i reflexiva förmåga och makt.
För honom är det tydligt hur normer, kulturer och jargonger påverkar oss.
— Jargonger både accepteras, uppmuntras och belönas. I en grupp, är det som skapar tillhörighet. Men det kan också vara förödande att inte delta, det kan skapa utanförskap.
Genom en viss typ av skämt, ironi och tonalitet på arbetsplatsen skapas en vi-känsla. Problemet uppstår om alla inte är bekväma med jargongen som finns.
Vad får jag skratta åt?
— Det är normalt sett en homogen grupp som sätter en kultur. I de bästa av världar fungerar den bra för alla. Att det till exempel är okey att skämta sexistiskt, rasistiskt, slentrianmässigt, utan några onda intentioner. Risken uppstår när det inte lirar för alla. När det blir tydligt att någon inte tycker om sättet att skämta på, eller när man för första gång anställer en kvinna eller en person med utländsk bakgrund. Då är risken stor att man känner sig diskriminerad och utanför, säger Johan.
I slutändan behövs ändå jargonger och ironi för att skapa trivsel på arbetsplatsen. Det handlar dock om att vara lyhörd men framför allt medveten om vilka normer som finns på arbetsplatsen — vad har vi för jargong, vad pratar vi om på fikat, vilka ord använder vi och är de ”rumsrena”.
Fatta din position
Johan Pettersson använde filmen Fatta din position för att illustrera dynamiken i en grupp. I den har kollegor ett samtal, deras position i gruppen symboliseras av skjutvapen i olika storlek. Ju större, desto mer makt. Den är ett målande exempel på gruppdynamik. Inte bara på jobbet utan i alla sammanhang.
Filmen ger en humoristisk insikt i gruppdynamik och rollen de med mest makt har för jargongerna på arbetsplatsen.
För att vara medveten om normerna och jargongerna på arbetsplatsen finns det också hjälpmedel för privatpersoner och arbetsplatser på schyst.se. Det är en sida som Johan Pettersson rekommenderar.
Den har utvecklats av Region Värmland i samarbete med Paper Province, Compare och IUC Stål & Verkstad
Text: Malin Hilden, Paper Province