Det händer spännande saker på Autofric i Hagfors

Ett generationsskifte på ledningsnivå rycker allt närmare. Redan nu har morgondagens unge ledare Johan Axelsson på Autofric AB i Hagfors mobiliserat och tagit ett helhetsgrepp kring förnyelse och effektivisering i verksamheten. Ordning och reda, lean, 5S och förbättringsarbete är honnörsorden både på verkstadsgolvet och inne på kontoret. Men hur började allt egentligen?

Autofric såg sitt ljus i en liten oansenlig och aningen luggsliten bilverkstad i Råda utanför Hagfors i mitten på 80-talet. Det var här vännerna Jan Åslund och Rolf Bengtsson startade verksamheten som då bestod mest av bilreparationer och lackeringsjobb.

 

 

Jan är civilingenjör i botten med examen på Chalmers och med ett långt förflutet inom industrin. Efter närmare trettio år som anställd vid Uddeholmskoncernen, först vid bruket i Munkfors sedan i Hagfors Järnverk, tog han steget mot egen verksamhet.

-Det var tufft under den här perioden. Arbetslösheten var hög och många fick gå från fabriken i Hagfors när de drog ner, säger Jan.
Rolf slutade efter några år i företaget men in kom Krister Axelsson, som senare också blev delägare.
– Jag började jobba åt Autofric 1988, men då på deltid. Jag var allt möjligt där, mekaniker, billackerare, kabeltevereparatör, ”you name it”.

”Jag och och en kompis, Sören Andersson, satt och ritade den första maskinen i hans sommarstuga i slutet på 80-talet”


Verksamheten utvecklades
allt efter som åren gick, mer åt industri och tillverkning. Transportörer och spiraler för bulkgods, slakteriavfall och vattenreningsverk är nu de viktigaste produkterna i produktionen. Detta sedan 2003 i betydligt större och fräschare lokaler.

-Jag och och en kompis, Sören Andersson, satt och ritade den första maskinen i hans sommarstuga i slutet på 80-talet, minns Jan.
-Det var väl det som var starten på verksamheten, så som den är idag. Därifrån har vi vuxit ifrån noll till tjugotvå anställda.

-I de flesta produkter vi gör sitter någon form av transportskruv eller spiral och vi har utvecklat och byggt egna maskiner till vår fabrik där all spiralproduktion sker.

Men konkurrensen är hård, inte minst globalt. En av de produkter Autofric jobbar med är MCU tanken, ett mindre reningsverk. Jan berättar att här tävlar de framför allt med ett ungerskt företag.

-När det kommer till timmar med mycket manuellt arbete, svets osv, har inte vi en chans. Låga lönenivåer gör att företagen i öststaterna kan hålla betydligt lägre priser. Vi måste istället vara tydliga och visa på tekniken och helheten i tjänsten vi erbjuder, det vill säga att det blir något annat än lågt styckpris som gör att kunden väljer oss.

– Vår styrka är att vi levererar en komplett tjänst från första ritning och konstruktion till färdigbyggd produkt. Inte minst, då ingår också korta leveranstider, nära till besiktning, service och support. Konkurrensfördelar som visat sig vara avgörande för att ta hem en order, enligt Jan.

”Vår styrka är att vi erbjuder en komplett tjänst, från första ritning och konstruktion till färdigbyggd produkt”

 

Autofric har också en avancerad legoproduktion. CNC-styrd vattenskärning har blivit något av en specialitet.
-Genom högt tryck kan vatten och sand skära igenom tunna till tjocka plåtar i vår nya skärmaskin. Denna teknik är idealisk för mindre serier där ställtiderna behöver vara kortare och ge snabb leverans.

 

Jessica Larsson, glad tjej från Hagfors, jobbar som montör på Autofrics fabrik i Hagfors.


Intressant är nu att företaget är i början
av ett generationsskifte. Sen en tid tillbaka jobbar Kristers 22-åriga son Johan heltid som konstruktör och produktionstekniker på Autofric.

-Efter gymnasiet började jag här som anställd och jobbade i drygt ett år, innan jag gick vidare och läste till högskoleingenjör på Universitetet i Karlstad. Där fick jag mina grundkunskaper inom industriell konstruktions- och produktionsteknik, berättar Johan.

”Skolad inne på fabriken sedan barnsben, tog han redan vid 14 års ålder sina första trevande yrkessteg på verkstadsgolvet”


Men färsk på företaget
är han inte. Skolad inne på fabriken sedan barnsben, tog han redan vid 14 års ålder sina första trevande yrkessteg på verkstadsgolvet, då som ung och ivrig medarbetare i svetsen.
-Johan är våran framtid och det är tänkt att han skall komma in som delägare i företaget inom kort, säger Jan med ett varmt leende.

Efter utbildningen flyttade Johan tillbaka hem till Hagfors och i princip direkt in i verksamheten på Autofric. Nu är han fulladdad med ny kompetens, visioner och stark vilja att vara med och påverka utvecklingen av företaget.

 

”Nazir är maskinoperatör och kommer från Damaskus i Syrien. Han har jobbat i snart ett år på Autofric och stortrivs. Språket har inte varit något större hinder för att kunna utföra arbetsuppgifterna eller att komma in i gänget på Autofric.”

 

Johan berättar att han konstruerar och ritar upp maskinerna, oftast ut ifrån enklare grundskisser som han får från kunden. Varje maskin är unik och anpassad för olika behov och förutsättningar.
-Vi tar långsiktigt ansvar och fungerar förstås också som problemlösare löpande när det gäller den framtida driften av en levererad maskin, fyller Jan i.
-Just nu jobbar vi med ett spännande och relativt nytt företag i Kristinehamn, re:newcell, som utvecklar hållbar produktion av tyger för klädindustrin. Här har vi hjälpt dem med att konstruera och ta fram maskiner och annan utrustning för deras innovativa textilprodukter.

-Under utbildningen på universitetet studerade vi en hel del industriellt förbättringsarbete, där lean och 5S var grundpelarna, fortsätter Johan.
Kunskaper som han nu i praktiken framgångsrikt använt sig av och utvecklat i fabriken.

Att han trivs i industrimiljön och brinner för utveckling och innovation går inte att ta miste på. Hans lean- och förbättringsarbete har slimmat processen och skapat ett näst intill friktionsfritt flöde i produktionslinan. Något som gjort underverk både med orderhanteringen och jobbstationerna.
-Arbetsmiljön har dessutom blivit  bättre med mindre stress till följd. Jobbflödet rullar nu på med betydligt färre avbrott tack vare den nya arbetsstrukturen. Leveranstiderna hålls med god marginal, svinn och slöseri är märkbart reducerat och springet mellan kontoret och arbetsstationerna är ett minne blott, berättar Johan nöjt.

 


Följ med på en snabb liverunda i fabriken tillsammans med Johan Axelsson se hur Autofrics leanresa gick till.

 

-Vi är, precis som farsan berättade tidigare, kompletta i vår verksamhet eftersom vi erbjuder hela kedjan, det vill säga, från första ritning till konstruktion och produktion av färdig maskin. Allt i våra egna lokaler under ett och samma tak. Vi säljer en komplett och kvalitativ tjänst utan mellanhänder.

Materialet i våra produkter är endast av premiumkvalité. Rostfritt stål eller kolstål i målat utförande är det som gäller. Spiralerna kan användas för nya projekt eller som reservdelar till befintliga anläggningar.
-En viktig del i paketet är också tryggheten för kunden, att vi finns nära till hands. Vi agerar problemlösare löpande med vår kunskap kring den kundanpassade produkten. Vi kan därmed ge stabila tips och råd kring det vi tillverkat och levererat.

Att Johan har börjat på företaget efter utbildningen har bidragit till att Autofric fått in nytt tekniktänk, förändrad produktionsstrategi och ett ökat värde i tjänsterna. Därmed har också konkurrenskraften stärkts.

”Det farsan tidigare klippte med plåtsaxen ritar vi nu mer upp och skär med ny effektiv cnc-styrd teknik”

-Arbetsättet har förändrats och utvecklats positivt på kort tid, mest tack vare dessa insatser, understryker Jan.

Gammalt tänk har hängt kvar igenom åren, säger Johan och ger ett målande exempel;
-Det farsan tidigare klippte med plåtsaxen ritar vi nu mer upp och skär med hög precision med ny effektiv cnc-styrd teknik. Tidigare kunde han också vara med och peka och visa hur det skulle gå till i olika moment men det sättet håller inte längre nu när vi är så många.

Autofric går en skön vår och sommar till mötes med full beläggning, bättre verksamhetsstruktur och god kompetens.

Att företaget är inne på rätt väg är Jan, Krister och Johan rörande överens om.

Dela:
Tillbaka