Det går bra nu för Svensk Trälackering

 NWT PUBLICERAD: Av Jonny Ohlsson

Vi gör det ingen annan kan och vi tackar aldrig nej till en order. Flexibilitet är någonting som kunderna gillar och som vi är duktiga på, säger Per Höglund, hälftenägare i Svensk Trälackering, Koppom.

– Den närmaste tiden skall vi investera ytterligare sju-åtta miljoner kronor i anläggningen, men vi behåller tvåskiftskörningen vid fyra målerilinjer.

Svensk Trälackering målar på legobasis åt en lång rad välkända företag, Moelven, Södra Industrier, Siljan Wood, Karl Hedin, Optimera och XL Bygg, för att nämna några exempel.

”Som underleverantörer finns vi också med i de stora fotbollsarenorna, Friends Arena och Tele 2 Arena i Stockholm”

– Det är ju också intressant vad de målade träprodukterna används till. Det handlar ofta om industrilokaler, offentliga byggnader, högskolor, badhus, bostadsprojekt och banker . Som underleverantörer finns vi också med i de stora fotbollsarenorna, Friends Arena och Tele 2 Arena i Stockholm.

Hundratals färgtyper

Produkterna lackas eller målas i olika färger, olja, hårdvax, snabbfärg, tjära och linolja. Det handlar om hundratals olika färgtyper, säger Jessica Almarsson, produktionschef i Svensk Trälackering.

Hon började i företaget fyra år innan Per Höglund och affärskompanjonen, Hans Dahlbeck, 2010 förvärvade företaget.
– Jag har nog fått lära herrarna en del om sättet att bedriva måleri, säger hon med ett leende.

”Vid en av målerilinjerna i fabriken arbetar en tidigare litauisk landslagskapten i fotboll, Remis Pocius.”

Per Höglund instämmer.
– Alla anställda är viktiga, men Jessica , Jannike Karlsson och Christopher Nordvang är den yttersta spjutspetsen i företaget.

Litauisk landslagsman

Sedan berättar Per Höglund en intressant sak. Vid en av målerilinjerna i fabriken arbetar en tidigare litauisk landslagskapten i fotboll, Remis Pocius.


Den Tidigare kaptenen i Litauens landslag i fotboll Remis Pocius jobbar på Svensk Trälackering i Koppom.
Bild: Jonny Ohlsson

Även hustrun jobbar i företaget.

– Vi har rakt igenom duktigt folk som vi kan lita på.

En fråga som genomsyrar mycket av arbetet vid Svensk Trälackering är logistiken. Hela tiden måste man vara noga med inkommande produkter som skall målas och produkter som skall ut för färdigställande av olika byggprojekt.
– Vi får inte missa på den punkten. En miss kan stå oss dyrt och vi tappar lönsamhet.


Per Höglund, delägare i Svensk Trälackering, till höger, tillsammans med Kjell-Arne Edvinsson, extern styrelseledamot i företaget.
Bild: Jonny Ohlsson

Ökad omsättning

Företaget har på sju år gått från en omsättning på sju miljoner kronor till fjolårets omsättning på 38 miljoner kronor. Per Höglund är inte riktigt nöjd med sista siffran i bokslutet.
– Nu ligger vi runt miljonen i resultat, men vi borde ligga på 2-2,5 miljoner kronor.

En anledning till det förhållandevis låga resultatet förklarar Per Höglund med att det på senare år investerats rätt friskt.
– Dessutom har vi i största möjliga mån använt oss av egna medel.


Jannike Karlsson och Jessica Almarsson, Svensk Trälackering, tillsammans med Yvonne Nylén-Hermansson, IUC / Stål & Verkstad.
Bild: Jonny Ohlsson

Samtidigt har Svensk Trälackering sett till att anlita externa styrelseledamöter. En av dem är Kjell-Arne Edvinsson, känd näringslivsprofil i Värmland.
-Företaget har kapacitet för att växa. Dessutom har de satsat hårt på en god arbetsmiljö och miljön i stort. Att jobba med färger är inte lätt rent miljömässigt, men de har enligt min mening varit duktiga på att lösa problemen.


Vi har en plan för nya investeringar, säger Per Höglund, delägare i Svensk Trälackering
Bild: Jonny Ohlsson

Svensk Trälackering har inte så stor konkurrens. Det är också intressant att följa slutanvändningen av de målade produkterna. Handlar det inte Sverige, Norge och Danmark, kan det vara fråga om Ryssland, Tyskland och Förenade Arabemiraten, för att nu nämna några exempel.

Snacka inte om industrirobotar med ägarna. De menar att flexibiliteten är deras affärsmodell. Därför behöver man jobba vidare med dagens teknik och kanske effektivisera den.

Dela:
Tillbaka