Projektet Den första ingenjören skall skapa lönsamhet hos företag i Värmland

Att små och medelstora industriföretag kan bli lönsammare och konkurrenskraftigare genom att anställa en ingenjör har visats sig tydligt efter pilotprojektet ”Den första ingenjören” som startade i Jönköping 2014.

Nu har Sveriges ingenjörer, som står bakom satsningen, tagit projektet till Värmland och driver det i samarbete med det värmländska industrinätverket IUC/stål & Verkstad. Finansieringen sker via Tillväxtverket.

”Jag önskar att fler värmländska företag ska bli medvetna om hur de kan utvecklas genom att anställa ingenjörer.”


Jeanette Hartman började
2018 som processledare i projektet ”Den första ingenjören” i Värmland. Nu vill hon sprida det på bred front i regionen. Läs mer här >>


Jeanette Hartman, Processledare, Förste ingenjören

Skyddsrumsgrossisten i Karlstad har anställt två Första ingenjörer

Två värmländska företag finns redan med i Den förste ingenjören varav det ena är Skyddsrumsgrossisten i Karlstad som anställde två ingenjörer samtidigt.

-Jag tycker att jag drog en vinstlott som fick möjligheten att vara med i ”Den första ingenjören”, och råder alla små företag att ta chansen om den kommer.

Matthias Diego, VD och delägare av Skyddsrumsgrossisten, verksamma i Karlstad, berättar om tankarna bakom beslutet av att anställa två Första ingenjörer här >>


Mattias Diego, skyddsrumsgrossisten

Nyanställda maskiningenjören Pia Lestelius, Pia Lestelius utbildade sig till ingenjör efter att i flera år ha arbetat inom banksektorn, och har efter utbildningen mestadels arbetat i byggbranschen. I augusti i år började Pia arbeta som en av två ingenjörer på Skyddsrumsgrossisten.

”Jag ser fram emot att hitta nya lösningar i en intressant bransch”

– Jag ser fram emot att hitta nya lösningar i en intressant bransch där vi arbetar med något viktigt som jag får vara med och utveckla, förklarar Pia. Läs mer här >>


Pia Lestelius, maskiningenjör

Efter att Erik Olsson hade tagit sin examen som maskiningenjör 2018 arbetade han på det globala pappers- och mjukpappersföretaget Valmet och på konsultbolaget Devex Mekatronik. Sedan juni i år arbetar han som den första ingenjören på Skyddsrumsgrossisten, nu tillsammans med Pia.

”På ett stort företag skulle det ha tagit mig fem till tio år för att komma dit”

-Här är jag med från det att vi träffar kunden, via produktutvecklingen, till konstruktionen. På ett stort företag skulle det ha tagit mig fem till tio år för att komma dit, berättar Erik. Läs mer >>

Erik Olsson, maskiningenjör

Dela:
Tillbaka