Automation och robotisering hos Wermlands Tunnplåt i Torsby

Nyfikna som vi är på den värmländska industrin, hur de lokala företagen jobbar, deras förhållanden och vad de har för behov, gjorde IUC / Stål & Verkstad ännu ett nedslag hos en av våra medlemmar i regionen. Denna gång i Torsby hos Wermlands Tunnplåt.

Genom en vårlig och grönskande Fryksdal med de glittrande Frykensjöarna strax intill, går resan upp till Torsby där WTAB har sin tillverkning. Vi har stämt träff med de båda ägarna VD:n Stefan Larsson och Produktionschefen Peter Nilsson.

Stefan och Peter berättar gärna om verksamheten, hur de jobbar innovativt och effektivt med plåtbearbetning, som underleverantör, t.ex. till Thermia och Valmet.

-Vi är underleverantör till de stora tillverkarna i regionen men skräddarsyr också olika lösningar utifrån kundspecifika behov. Vi bidrar också gärna med råd och kunskap kring kommande produktioner samt med programmering och beräkning av processer, berättar Peter.

Tjänsterna de erbjuder är bland annat stansning, kantpressning och svetsning. Moment de gör med största precission och noggranhet med hjälp av modern produktionsteknik. WTAB ligger nämligen långt fram i sitt effektiviseringsarbete, inte minst tack vare deras utveckling inom automation och robotisering.

Filmen om WTAB berättar mer:

 

Något som både Peter och Stefan saknar i Torsbyområdet är någon form av lokalt samarbete bland företagen.
-Kanske ett sorts industrinätverk som kan ha en supportande funktion och med ett utbyte av erfarenheter, säger Stefan

Ett bra exempel på lokalt samarbete var det kring det gymnasiala industriprogrammet i Torsby, när det hotades av nedläggning.
-Då gick industri- och verkstadsföretagen i Torsby kommun samman och startade en ny utbildning, berättar Peter.
-Nu lever gymnasiet vidare tack vare vår gemensamma ansträngning, förklarar Stefan nöjt.

Till sist får vi en rundvandring i fabriken. Här får vi se produktionen och  förbättringsinsatserna med egna ögon. Dessutom får vi träffa medarbetare och operatörer och få inblick i deras värld, hur de jobbar med den nya automatiserade tekniken.

 

Vi får med all säkerhet anledning att återkomma till Wermlands Tunnplåt inom en snar framtid.

WTAB webb >>

Dela:
Tillbaka